Tekonurmi on mielenkiintoinen piharakennusmateriaali, jota usein vieroksutaan ja pidetään elottoman ja luonnottoman näköisenä. Se sopii kuitenkin hyvin moniin kohteisiin ja toimii usein oikeassa paikassa jopa paremmin kuin perinteinen nurmikko.

Tekonurmi on hyvä valinta esimerkiksi kovalle kulutukselle altistuviin kohteisiin kuten koulujen ja päiväkotien pihoihin. Perinteinen nurmi ei kestä kulutusta kovinkaan hyvin, ja märkänä aikana nurmikko pehmenee pelkäksi velliksi. Hiekka puolestaan leviää ympäristöön ja pölisee, kivi- ja asfalttipinnat ovat kovia ja kumialustat kalliita.

Tekonurmi sen sijaan läpäisee veden, on pitkällä aikavälillä ympäristöystävällinen ratkaisu eikä sitä tarvitse leikata. Se on helppo asentaa tiivistetyn ja tasatun murskekerroksen päälle. Kovan kulutuksen kohteisiin valitaan lyhyttä nurmea, ja sen päällä käytetään sideaineena hienoa hiekkaa. Leikkipaikoilla voi leikkivälineiden alle asentaa normien edellyttämän joustomaton, jonka päälle asennetaan tekonurmi. Pinnasta tulee näin yhtenäisen ja viimeistellyn näköinen.

Tekonurmi soveltuu erinomaisesti myös pieniin pihoihin, joihin halutaan helppohoitosuutta. Suunnittelukohteissamme on usein maan tasossa ympäri aidatut ns. huoneistopihat. Perinteisen nurmikon hoito saattaisi jopa tarkoittaa sitä, että ruohonleikkuri olisi vietävä pihalle asunnon sisätilojen kautta. Olemme saaneet pieniin pihoihin asennetusta tekonurmesta huomattavan paljon positiivista palautetta. Tekonurmi toimii erityisen hyvin vuokrataloyhtiöissä, joissa asukkaiden vaihtuvuus on suurta, ja heidän puutarhanhoitoinnostuksensa vaihtelee ääripäästä toiseen. Pikkupihoissa voi hiekkasidonnan jättää halutessaan pois, sillä kulutustahan niissä ei juurikaan ole.

Keski- ja Etelä-Euroopassa tekonurmea näkee liikennealueillakin, kuten esimerkiksi liikenteenjakajissa. Tätä voisi kokeilla Suomessakin – kaikkien korokkeiden ei suinkaan tarvitse olla kivipintaisia.

Tekonurmivalikoima on laaja. Vihreän materiaalin joukkoon asennettu ruskea aines tekee hyvin aidon näköisen vaikutelman. Tekonurmen hinnat ovat alkaen noin 20 €/neliö nurmen määrästä ja laadusta riippuen. Tämän lisäksi kustannuksia aiheutuu pohjatöistä ja asennuksesta.

Artikkelin kuvissa tekonurmella viimeistelty leikkipaikka, tekonurmi pienellä pihalla, tekonurmimalleja ja tekonurmen käyttöä liikennealueella.