Siirtonurmen käyttö piharakentamisessa kasvaa nopeasti. Se onkin varteenotettava vaihtoehto perinteiselle kylvönurmikolle, ja sillä saadaan nopeasti aikaan peittävä ja siisti lopputulos. Usein pihalle halutaan heti valmis nurmikko sen sijaan, että jouduttaisiin odottelemaan pihan vihertymistä jopa koko kesän.

Siirtonurmea käytetään kaikenlaisissa uudis- ja peruskorjauskohteissa julkisista puistoista taloyhtiöiden ja omakotitalojen pihoihin. Nykyisissä suunnittelukohteissamme laitetaan lähes poikkeuksetta ainakin etupiha siirtonurmikolle, vaikka takapihalle vielä perustettaisiinkin perinteinen kylvönurmikko. Isojakin, jopa 1000 neliön laajuisia siirtonurmikkoalueita on toteutettu. Siirtonurmikko sopii mainiosti myös rinteisiin, sillä se sitoo pintamaan nopeasti.

Onnistunut asennustyö vaatii tasaisen ja hyvin tiivistetyn pohjan. Nurmirullat tulee pitää kosteina, ja ne tulee asentaa mahdollisimman pian noston ja kuljetuksen jälkeen. Saumojen tulee jäädä asennettaessa piiloon, sillä nurmirullien reunat kuivuvat erityisen helposti.

Kastelu on siirtonurmen kasvunlähdön kannalta tärkeää ensimmäisen kuukauden ajan ja myöhemminkin, jos sattuu tulemaan pitkiä poutajaksoja. Maaperän tulee antaa kastua kunnolla, mieluiten reilun 10 cm:n syvyyteen saakka, joten kuivina kausina sadetin on jätettävä paikoilleen riittävän pitkäksi aikaa kerrallaan. Pieni pintasadetus voi vain huonontaa kasvuun lähdössä olevan nurmikon tilaa, sillä tällöin juuristo hakeutuu pintaan ja nurmikko kärventyy entistä herkemmin. Kuivina jaksoina kunnon sadetus pari kertaa viikossa on tarpeen.

Siirtonurmikko kestää kevyttä kulutusta ja oleskelua jo parin viikon päästä asennuksesta. Kovempaa kulutukseen ja rankempien pihapelien alustaksi se on valmis noin kuukauden kuluttua. Kylvönurmikko valmistuu käyttökuntoon paljon hitaammin, ja siitä tulee harvoin yhtä kaunista ja tasalaatuista kuin siirtonurmikosta.

Perustamisen jälkeen siirtonurmikko pidetään hiukkasen ylipitkänä, sillä se juurtuu silloin paremmin. Normaalin, matalan leikkauksen voi tehdä noin kuukauden kuluttua asennuksesta, mutta silloinkin on syytä seurata sääennusteita. Kuivan ja kuuman sään uhatessa on parempi jättää nurmikko alkuvaiheessa kokonaan leikkaamatta – tai sitten pitää huolehtia kunnollisesta ja riittävän runsaasta kastelusta.

Perustamiskustannuksiltaan siirtonurmikko on neliöhinnaltaan kuutisen euroa (alv 0) kylvönurmikkoa kalliimpaa, mutta toisaalta kylvönurmikko vaatii jopa siirtonurmea enemmän kastelua. Siirtonurmikon ylivoimainen etu on kuitenkin sen käyttömukavuus ja se, että se on heti valmista. Siirtonurmikko on kokonaan suomalainen tuote, sen toimittajia on useita ympäri Suomen, ja sitä käytetään nykyvään piharakentamisessa koko maassa.

Kuvassa siirtonurmikkoa asennetaan taloyhtiön pihamaalle.

Päivitetty 16.7.2018