Project Description

Projektinhallinnalla erinomaiseen lopputulokseen

Ongelmien kartoitus

Vantaan Myyrmäessä osoitteessa Myyrmäentie 4 sijaitsevassa asunto-osakeyhtiö Myyrinaavassa päätettiin pari vuotta sitten ryhtyä mittavaan taloyhtiön pihan uudistushankkeeseen. Vanhassa pihassa oli lukuisia ongelmia ja puutteita. Pihan yleisilme oli ränsistynyt, autopaikoitusalueen asfalttipinnat olivat huonossa kunnossa ja sähköistys aikansa elänyt, ja jätekatokset olivat uusimisen tarpeessa. Asuintalot ovat korkeita, mutta pelastustiet olivat puutteellisia eikä yhtiön alakuloisen näköisen takapihan länsilaidalla ollut pelastustietä lainkaan.

Kyseisessä taloyhtiössä on aktiivinen ja toimiva hallitus, joka oli yhdessä asukkaiden kanssa laatinut yhtiölle toimintasuunnitelman. Suunnitelmassa oli määritelty tärkeiksi koetut kehittämistoimenpiteet ja se, miten yhtiössä halutaan ylipäänsä näissä asioissa edetä tulevaisuudessa.

Selkeät tavoitteet

Taloyhtiössä oli jo toteutettu isot remontit piha- ja putkiremonttia lukuun ottamatta. Putkiremontti on edessä lähivuosina, joten tulevaa ennakoiden päätettiin uusia ulkoputket jo nyt piharemontin yhteydessä; näin vältyttäisiin pihan auki kaivamiselta uudelleen. Putkiremontin osalta tulevaisuuteen jäävät siis vain seinien sisäpuoliset työt.

Huonokuntoisen parkkipaikan uusiminen ja varautuminen sähköautojen lisääntyvään määrään olivat toivelistan kärkipäässä. Samoin haluttiin rajoittaa läpikulkua tontilla, joka sijaitsee lähikoulun ja bussipysäkin välissä. Lisäksi yhtiöön haluttiin saada ajanmukaiset, toimivat ja siistit jätepisteet.

Pihan ja koko hankkeen hyvä suunnittelu ja ennakointi

Yrityksemme valittiin pihahankkeen suunnittelijaksi taloyhtiön toteuttaman kilpailutuksen kautta syksyllä 2017. Suunnittelutyöhön koottiin suunnitteluryhmä, jota johti hankkeen pääsuunnittelija eli Piha- ja puistosuunnittelun Marko. Taloyhtiö oli järjestänyt asukaskyselyn, ja siitä saadut ideat ja ehdotukset toimivat suunnittelutyön pohjana. Tavoitteena oli viihtyisä ja kustannustehokkaasti toteutettavissa oleva piha, aiemmin mainittujen keskeisten epäkohtien korjaaminen ja tulevan putkiremontin ennakointi.

Suunnitelma valmistui ja hyväksyttiin helmikuun lopussa 2018, ja yrityksemme kilpailutti urakan maalis-huhtikuussa 2018. Tarjouspyynnöt lähetettiin viidelle urakoitsijalle, joiden tiedettiin pystyvän toteuttamaan näinkin mittavan kokoluokan hankkeen. Neuvotteluja käytiin kahden eri urakoitsijan kanssa, joista taloyhtiön hallitus valitsi hankkeen toteuttajaksi Viher-Pirkka Oy:n. Yhtiökokous päätti hankkeen suunnitelmien mukaisesta toteuttamisesta selkeällä ääntenenemmistöllä.

Aikataulussa onnistuneeseen lopputulokseen

Urakka alkoi 1. kesäkuuta 2018 ja valmistui suunnitelman mukaan marraskuun lopussa 2018. Hankkeen kokonaiskustannus oli noin 2 milj. euroa. Yhteistyö osapuolten välillä sujui hyvin, ja pienistä näkemyseroista päästiin neuvottelemalla yhteisymmärrykseen. Urakka oli valmisteltu hyvin, ja urakoitsija otti asukkaat erittäin hyvin huomioon mm. laatimalla viikkotiedotteen taloyhtiön sähköiselle ilmoitustaululle.

Istutusalueisiin haluttiin helppohoitoisia kasveja, ja pihaan istutettiin mm. erilaisia angervoja, pensashanhikkia, marjakuusia ja köynnöksistä appikärhöä ja säleikkövilliviiniä. Puihin oli toivottu punasävyä, erityisesti punakoivua, mutta sitä ei ollut saatavilla, joten sen tilalle päätettiin istuttaa punaharmaaleppää. Autopaikoitusalueelle ei saatu mahtumaan niin paljon puita kuin olisi haluttu, mutta autokatoksiin perustettiin maksaruohokatto. Se tuo parkkipaikalle hieman vihreyttä ja elävyyttä myös ylhäältä kerroksista katsottaessa.

Toteuttajat

Tilaaja: Asunto Oy Myyrinaapa

Pihasuunnittelu ja suunnitelmien koordinointi: Piha- ja puistosuunnittelu Pirttijärvi Oy

Pääurakoitsija: Viher-Pirkka Oy

Rakennuttajakonsultti, urakan valvonta: Piha- ja puistosuunnittelu Pirttijärvi Oy

Arkkitehtisuunnittelu (autokatokset): Suomen Talokeskus Oy, Jari Pantzar

Sähkösuunnittelu: Sähköinsinööritoimisto Poweron Oy

Rakennesuunnittelu: Insinööritoimisto Konstru Oy

LV-suunnittelu: GHS-Group Oy

Isännöinti: Isännöinti Saarinen Oy